Jdi na obsah Jdi na menu
 


Z 3752/38 - připomínky spolku Ochrana Roztyl

10. 10. 2023

Praha 3. 10. 2023

 

 

Připomínky k návrhu změny Z 3752/38 Územního plánu sídelního útvaru hl. města Prahy

Spolek Ochrana Roztyly, z. s. nesouhlasí s návrhem změny Z 3752/38 Územního plánu sídelního útvaru hl. města Prahy. K nesouhlasu nás vedou následující důvody:

  1. Náš spolek podal připomínky k Územní studii Okolí stanice metra Roztyly. V těchto připomínkách nesouhlasil se změnou nezastavitelného území na zastavitelné v území, ve kterém je navržena změna územního plánu Z 3752/38.

Území je v územní studii označeno jako blok B301b. Připomínka našeho spolku k tomuto bloku byla následující:

„B301b

Návrhová část, str. 18, b) Popis jednotlivých uličních profilů, náměstí, stavebních a nestavebních bloků, 1. Stavební bloky + Výkresy D2 – D5

V návrhové části je uveden blok B301, ve výkresech D2 – D5 uveden není, jsou tam bloky B301a a B301b. Požadujeme opravit.

Nesouhlasíme s vymezením bloku B301b jako stavebního. Požadujeme, aby v současnosti nezastavitelné území zůstalo nezastavitelným i nadále. Požadujeme ho začlenit do plochy P301. Řešení navržené studií odporuje Zadání územní studie, str. 7, kapitola 5.4 Zelená infrastruktura, kde je uvedeno: Studie navrhne přírodní a rekreační využití jižních a jihozápadních partií řešeného území při Michelském lese…

Studie v tomto případě nesplnila zadání.“

 

  1. V ploše SO3 se nachází Veřejně prospěšná stavba:

Číslo VPS: 12|SR|11

Popis VPS: Praha 11 - Roztyly -zařízení pro rekreaci a sport - okolí stanice metra Roztyly

Skupina VPS: 2

Velikost plochy SO3, ve které je veřejně prospěšná stavba umístěna, byla již silně zredukována změnou územního plánu Z 2797/00. Změna  Z3752/38 dále ubere část plochy určené pro VPS.

 

  1. Navrhovaná změna způsobí, že území, které je v současnosti prostupné, se stane neprostupným.

Prostupnost území v těsném „předpolí“ Kunratického lesa je zásadní nejen pro obyvatele Prahy využívající les a okolí k rekreaci, ale zejména pro živočichy v území.

Tato připomínka zazněla již 12. 5. 2021 na jednání VURMu. Žadatel o změnu na to reagoval následovně (Zápis z 26. jednání Výboru pro územní rozvoj, územní plán a památkovou péči ZHMP 12. 5. 2021):

…Dále bude přibližně jedna čtvrtina z výměry navrhované změny zcela nezastavěna, a to z toho důvodu, že tato část bude sloužit jako průchod a koridor pro pěší, cyklisty do navazujícího parku na Roztylech…

Podmínka koridoru by měla být do změny územního plánu zanesena. V podkladech ke změně se ale nic, co by vynucovalo podmínku prostupnosti území, nenachází.
 

  1. Změna zasahuje do ochranného pásma lesa.

Další rozšiřování zastavitelných ploch v okolí Krčského lesa považujeme za nevhodné. Stejné bylo stanovisko IPRu při hodnocení podnětu na změnu územního plánu P363/2019 (který byl posléze přeměněn na změnu Z 3752/38).

 

  1. Není doloženo, kde a jakým způsobem bude plocha po změně územního plánu napojena na komunikační síť.

Plochu lze na komunikační síť napojit pouze na západě přes území vymezené ÚSES a CSZ. Z jihu nelze plochu ke komunikační síti připojit, neboť hranice pozemku žadatele sousedí s plochou LR, v níž vede pouze lesní cesta.

Současné napojení stavby na parcele p. č. 3356/4  k. ú. Chodov v ploše SO3, pro kterou se připravuje projednávaná změna územního plánu, vede přes plochu s rozdílným funkčním využitím LR a přes území ÚSES.

Komunikace Na Ovčíně nespadá do žádné kategorie komunikací (ÚAP Praha).

komunikacni_sit.png

 

Žádáme tedy, aby návrh na změnu územního plánu Z 3752/38 byl zamítnut.

 

Vladislav Šimonovský
předseda výboru spolku